Wat kan de fysiotherapeut doen bij spit?

Spit, ook wel lumbago genoemd, is een veelvoorkomende rugklacht waarbij plotselinge pijn en stijfheid in de onderrug optreden. Fysiotherapie kan een effectieve behandelingsoptie zijn om de pijn te verlichten, de mobiliteit te herstellen en herhaling te voorkomen.

Evaluatie en Diagnose

Bij een patiënt met spit zal een fysiotherapeut eerst een grondige evaluatie en diagnose uitvoeren. Dit omvat het bespreken van de symptomen, medische geschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek om de ernst van de klachten te bepalen.

Pijnverlichting

Een van de eerste doelen van fysiotherapie bij deze klachten is het verlichten van pijn. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende technieken, waaronder warmte- en koudetherapie, manuele therapie, en specifieke oefeningen.

Oefeningen en Mobiliteit

Fysiotherapeuten zullen ook gerichte oefeningen aanbevelen om de mobiliteit van de rug te herstellen. Dit kan variëren van voorzichtige rekoefeningen tot stabiliteitsoefeningen om de rugspieren te versterken.

Houdingsadvies

Een belangrijk aspect van fysiotherapie bij spit is het aanleren van goede houdingsgewoonten. Fysiotherapeuten kunnen advies geven over ergonomische principes en correcte houding tijdens dagelijkse activiteiten.

Preventie

Naast het behandelen van de huidige klachten, zal de fysiotherapeut ook aandacht besteden aan preventie. Dit kan bestaan uit het aanleren van rugvriendelijke technieken bij tillen, buigen en zitten, evenals het adviseren van oefeningen om de rugsterkte te behouden.

Conclusie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van spit. Door middel van pijnverlichting, mobiliteitsoefeningen, houdingsadvies en preventieve maatregelen kunnen fysiotherapeuten patiënten helpen om snel te herstellen en toekomstige rugklachten te voorkomen. Het is belangrijk om tijdig professionele hulp in te schakelen wanneer symptomen van spit optreden, om een optimaal herstel te bevorderen.