Zekerheid met soa-test

Als je al een paar dagen last hebt van jeuk down under gaan alle alarmbellen rinkelen. Je Googlet eens op ‘soa’ en je ziet de meest verschrikkelijke afbeeldingen voorbij komen. ‘Het zal toch niet?’, schiet er door je hoofd.

Zeker weten

Soatest

Vanaf dat moment wil je het opeens zeker weten. Jeuk of pijn bij het plassen kunnen op een soa duiden, maar ook op een schimmel. Een soa-test thuis uitvoeren, geeft een snelle uitslag. Bij de huisarts of de GGD moet je wachten tot een monster in het laboratorium is getest. Daarnaast is een bezoekje aan de huisarts niet anoniem, en daarom bij velen niet favoriet als het gaat om soa-achtige klachten.

Meerdere soa’s

Het monster dat de huisarts of de GGD bij je afneemt, wordt meestal maar op één soa getest. Namelijk de soa waar je klachten het meest op lijken. Maar het hoeft niet per se die soa te zijn, je kunt ook last hebben van een andere soort soa. De klachten van de diverse soa’s lijken op elkaar. Bij een soa-thuistest kan je zelf kiezen op welke soa er wordt getest, of je kunt zelfs een soa-test kiezen die op alle soa’s test. Zo heb je direct veel meer zekerheid!

Het prijskaartje

Een soa-thuistest kost natuurlijk geld. In dat opzicht lijkt een soa-test bij de huisarts beter, want die zijn gratis. Maar dat lijkt zo, het bedrag van de soa-test van de huisarts gaat van je eigen risico af en daardoor betaal je hem als nog.