Tekort aan vitamine D

Veel mensen weten dat een tekort aan vitamine D erg schadelijk kan zijn voor je lichaam. Maar hoe weet je of je een tekort aan vitamine D hebt? Over het algemeen zul je fitter zijn wanneer je genoeg vitamine D in je lichaam hebt dan wanneer je dat niet hebt. Als je dus bepaalde klachten hebt, dan kan dat komen door een tekort aan vitamine D. Over het algemeen uiten deze klachten zich vaak in erge vermoeidheid of last van de spieren. Maar ook wanneer je last hebt van je botten of je gewrichten, kan dat komen door een tekort aan vitamine D. Hoe erger dit tekort is, hoe meer klachten je zult hebben. Daarom is het belangrijk dat je vroegtijdig naar de huisarts gaat wanneer je ergens last van hebt.

Vitamine D-insufficiëntie

De minst erge variant van vitamine D tekort heet vitamine D-insufficiëntie. Wanneer je last hebt van insufficiëntie, dan is het tekort waarschijnlijk maar tijdelijk en kan er snel wat aan gedaan worden. Je zult je bijvoorbeeld wat vermoeider voelen dan normaal en misschien wat lichte spierkrampen hebben. Wanneer je naar de huisarts gaat, zal zij of hij met een passende oplossing komen. Over het algemeen is insufficiëntie niet heel ernstig.

Vitamine D-deficiëntie

Deficiëntie is juist een wat ernstigere variant van een tekort aan vitamine D. Als je last hebt van deficiëntie, dan zit er veel te weinig vitamine D in je bloed. Dit ernstige tekort kan allerlei negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld permanent last krijgen van je botten en van je spieren. Ook je hersenen kunnen hier onder lijden. Toch is deficiëntie nog niet de ergste variant.

 

Vitamine D-uitputting

Wanneer er sprake is van vitamine D-uitputting, dan heeft je lichaam geen vitamine D meer op voorraad. Hier kun je erg ziek van worden. Je zult je vermoeid voelen, je spieren en botten zullen pijn doen, en je hebt kans op allerlei ziektes. Voorbeelden daarvan zijn darmkanker en prostaatkanker. Ook borstkanker kan door uitputting worden veroorzaakt. Het is dus belangrijk om op je vitamine D gehalte te letten.