Ouderenzorg en Corona
Het coronavirus heeft grote invloed gehad (en nog steeds) op het leven en werken in de ouderenzorg. Ouderen mochten geen bezoek meer ontvangen, dagopvangen zijn gesloten en mantelzorgers zijn overbelast geraakt, om maar een paar scenario’s te noemen. Binnen Vitalis hebben medewerkers, cliënten, familieleden, vrijwilligers en heel veel externe partijen zich de afgelopen tijd enorm ingezet om alles zo aangenaam mogelijk te maken. De versoepelde bezoekersmaatregelen hebben, als een enorme stap, voor veel verlichting gezorgd. Toch blijft de angst voor de toekomst bestaan.
De zorg ging samen met angst en heel soms ook wel met schuldgevoelens van medewerkers. Schuldgevoelens over dat ze zelf de virusdrager zouden kunnen zijn. Deze angst voor besmetting heeft tot minder thuiszorg geleid. Maar juist deze angst heeft ook voor mogelijkheden gezorgd. Mogelijkheden van nieuwe medewerkers, die toch een diploma op zolder hadden liggen, de mogelijkheid van moderne technologie, die ondanks de lockdowns en de 1,5 meter samenleving voor socialisatie door middel van beeldbellen heeft gezorgd. En ook de samenwerking, die binnen de ouderenzorg eigenlijk prima op afstand heeft kunnen plaatsvinden door nieuwe structuren en cohorten.
Deze resultaten leiden tot trots op de manier van doen in de corona crisis. En deze resultaten dienen als de verbeterpunten voor morgen binnen ‘Het kwaliteitsrapport tussenevaluatie corona-aanpak Vitalis’. In dit rapport zijn onderwerpen zoals de eerder genoemde angst, maar ook dillema’s, verantwoordelijk zorgen, improvisatie en werkdruk behandeld. In de komende tijd zullen dan ook vragen als: ‘Wat wil je behouden?’, ‘Welke aanbevelingen zijn inmiddels al opgepakt?’, ‘en ‘Welke aanbevelingen gaan we nog oppakken?’ worden behandeld.
Elk nadeel kent zijn voordeel leidend naar een betere toekomst.