Navelstrengbloed rijk aan cellen

stamcellen navelstreng

Navelstrengbloed bezit zeer veel bloedvormende stamcellen. Direct bij het bevallen wordt de navelstreng doorgeknipt, de inhoud uit de moederkoek en de navelstreng opgevallen. In gespecialiseerde donorcentra worden de stamcellen navelstreng diepgevroren bewaard. Wil je echter voldoende stamcellen hebben om een volwassenen te kunnen helpen heb je vaak twee verschillende navelstrengen nodig. Voorafgaand aan de stamceltransplantatie vind een keuring plaats, deze is meestal 2 tot 3 weken voor de behandeling. Er vindt een medische keuring plaats, bloedonderzoek en beenmergonderzoek.

stamcellen navelstreng

Een hartfilmpje en een longfoto worden ook gemaakt. Soms wordt er ook een gebitsfoto gemaakt, maar dit is niet bij iedere stamcellen navelstreng behandeling noodzakelijk. Is er een aanvullende CT scan nodig, of is er hartonderzoek nodig dan wordt hiervoor een afspraak gemaakt. Ook krijg je informatie over de medicijnen die je vooraf moet innemen.

Gesprek met de artsen

Een gesprek met specialist verpleegkundig stamceltransplantatie vindt ook plaats, in dit gesprek worden een aantal dingen herhaald en heb je tijd om al je vragen die je hebt te stellen. Ben je helemaal akkoord met de behandeling dan onderteken je het formulier waarin je toestemming geeft voor transplantatie stamcellen navelstreng. Wanneer de stamcellen worden gebruikt gaat er een heel traject in werking, de opnameduur is tussen de vier en acht weken. De daadwerkelijke bloedtransfusie is net als een normale transfusie en duurt een kwartier tot een half uur. Tijdens de behandeling kun je last krijgen van een vieze smaak in de mond of misselijkheid. Zijn er twee navelstrengen nodig dan wordt er op twee achtereenvolgende dagen een bloedtransfusie gedaan.