Kenmerken Van Een Laag Zelfbeeld

Je zelfbeeld is erg belangrijk. Net zoals een positieve uitstraling, is een goed zelfbeeld onmisbaar. Toch zijn er veel mensen die een laag zelfbeeld hebben. Maar hoe weet je eigenlijk dat je dat hebt?

Mensen met een laag zelfbeeld zijn over het algemeen wat in zichzelf gekeerd en hebben vaak een slecht lichaamspostuur; schouders naar beneden, een kromme rug en een laag hangend hoofd. Het voelt vaak al beter om rechtop te lopen. In het begin zal het misschien een beetje voelen alsof je David Hasselhoff bent, maar na een tijdje went het vanzelf. Bovendien zul je ook merken, dat het gewoon lekkerder loopt!

Geloof het of niet: soms geven mensen een oprecht gemeend complimentje! Mensen met een laag zelfbeeld hebben veel moeite met het accepteren van zo’n compliment ook al is het echt gemeend. Zelfs een simpel compliment als ”Wat zie je er goed uit vandaag!” wordt weggewuifd en aan de kant geschoven. Neem het compliment aan én draag het met trots!

Mensen met een laag zelfbeeld geven ook vaak snel op. Ze denken dan dat ze het toch niet kunnen, of dat het zinloos is. Dat is het niet! De persoonlijke voldoening die je krijgt van het behalen van iets moeilijks is een goed voor je en je ontwikkeling; daar ben je immers nooit klaar mee.

Vaak vergelijken ze hun slechte punten met de goede punten van anderen. Vooral op sociale media is dit erg makkelijk om te doen. Ze vergeten dan dat sociale media het ‘beste van’ uit de levens van anderen is. Ook hun leven is wel is stom, naar en vervelend maar dat kan je niet op Facebook of Instagram zien. Daar staan alleen de leuke momenten. Door deze oneerlijke vergelijking voelen ze zich een stuk slechter terwijl het eigenlijk minder erg is dan ze denken.