Kurkuma als voedingssupplement

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een kruid dat afkomstig is uit Zuid-Azië. Het bevat een actief ingrediënt genaamd curcumine, dat veel gezondheidsvoordelen biedt en daarom vaak wordt gebruikt als supplementen. Hieronder vind je een aantal redenen waarom mensen kurkuma als voedingssupplement gebruiken:

  1. Ontstekingsremmende werking: Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen kunnen bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder artritis, hartziekten en sommige vormen van kanker.
  2. Verbeterde spijsvertering: Kurkuma kan helpen bij het stimuleren van de galproductie, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering. Het kan ook helpen bij het verminderen van gas en opgeblazen gevoel.
  3. Vermindering van gewrichtspijn: Kurkuma kan bijdragen aan het verminderen van pijn en ontsteking in de gewrichten. Dit kan het nuttig maken bij de behandeling van artritis.
  4. Mogelijke preventie van kanker: Er is enig bewijs dat kurkuma kan helpen bij het voorkomen van sommige vormen van kanker, waaronder borst-, prostaat- en darmkanker.
  5. Mogelijke bescherming van de hersenen: Er is ook enig bewijs dat kurkuma kan bijdragen aan het verbeteren van de hersenfunctie en het verminderen van de symptomen van ziekten zoals Alzheimer.

Het is belangrijk op te merken dat kurkuma als voedingssupplement niet geschikt is voor iedereen. Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zwangere vrouwen en mensen met galstenen moeten bijvoorbeeld voorzichtig zijn bij het gebruik van kurkuma. Het is altijd het beste om met een arts te praten voordat je begint met het nemen van voedingssupplementen.

Hoe kan iets plantaardigs ontstekingsremmend zijn?

Er zijn verschillende stoffen in planten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, waaronder curcumine, de actieve verbinding in kurkuma. Curcumine heeft een krachtige ontstekingsremmende werking omdat het de productie van bepaalde enzymen, zoals cyclo-oxygenase-2 (COX-2), kan remmen. COX-2 speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van ontstekingen in het lichaam. Door de activiteit van COX-2 te remmen, kan curcumine helpen bij het verminderen van ontstekingen en de symptomen die daarmee gepaard gaan.

Bovendien bevat kurkuma ook andere stoffen die kunnen bijdragen aan de ontstekingsremmende eigenschappen, zoals flavonoïden, tannines en essentiële oliën. Deze stoffen kunnen ook bijdragen aan het verlagen van de ontstekingsreactie in het lichaam.

Ten slotte hebben veel plantaardige voedingsmiddelen ook antioxidante eigenschappen. Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen die bijdragen aan oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam. Kurkuma bevat bijvoorbeeld verschillende antioxidanten die bijdragen aan de ontstekingsremmende werking.

Kortom, hoewel het misschien verrassend lijkt dat iets plantaardigs ontstekingsremmend kan zijn, bevatten veel planten bioactieve stoffen die helpen bij het remmen van ontstekingen in het lichaam en die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn.