Wie komt in aanmerking voor beschermd wonen in Friesland?

Wie komt in aanmerking voor beschermd wonen in Friesland?

Beschermd wonen is een vorm van woonbegeleiding voor mensen die tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische of psychosociale problemen. In Friesland zijn er specifieke criteria en procedures vastgesteld om te bepalen wie in aanmerking komt voor beschermd wonen. Deze criteria zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de juiste zorg op de juiste plek wordt geboden.

Doelgroep en indicatie

Beschermd wonen in Friesland is voornamelijk bedoeld voor mensen met ernstige psychische aandoeningen, zoals schizofrenie, ernstige depressie of bipolaire stoornis. Daarnaast komen ook mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel in aanmerking als zij daardoor niet zelfstandig kunnen wonen.

Om in aanmerking te komen voor beschermd wonen, moet er een indicatie zijn van de gemeente. Deze indicatie wordt meestal afgegeven door een wijkteam of een sociale wijkwerker, die de situatie van de persoon beoordeelt. Bij de indicatiestelling wordt gekeken naar de ernst van de problematiek, de mate van zelfredzaamheid en de noodzaak van 24-uurs toezicht of begeleiding.

Aanmeldprocedure

De eerste stap in de aanmeldprocedure is meestal een gesprek met een wijkteam of een maatschappelijk werker. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de behoeften en de situatie van de persoon. Vervolgens kan er een aanvraag voor beschermd wonen worden ingediend. De gemeente beoordeelt deze aanvraag en bepaalt of de persoon in aanmerking komt voor beschermd wonen.

Duidelijk zorgplan

Het is belangrijk dat er een duidelijk zorgplan is, waarin de doelen en de gewenste begeleiding zijn beschreven. Dit plan wordt samen met de cliënt, zijn of haar familie en de zorgaanbieder opgesteld.

Waar kan men terecht?

In Friesland zijn er verschillende organisaties die beschermd wonen aanbieden, zoals GGZ Friesland en Talant. Deze organisaties hebben diverse locaties waar mensen terechtkunnen voor de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben.

Beschermd wonen biedt een veilige omgeving waarin mensen kunnen werken aan hun herstel en persoonlijke ontwikkeling. Met de juiste begeleiding kunnen ze stap voor stap weer richting een zelfstandiger leven werken.

Lees hier ook meer over behandelingen met lichttherapie.